Tratamentul endodontic este denumit și tratament de canal, obturație de canal, scoaterea nervului sau tratamentul rădăcinilor dentare.
​
Este o procedură stomatologică ce are ca scop salvarea unui dinte care a fost afectat până în interiorul său, acolo unde se află zona numită pulpă dentară. Aceasta este compusă din: nervul dintelui, vase de sânge, È›esut conjunctiv.
​
Astfel, atunci când o carie avansează È™i atacă nervul dintelui (pulpa dentară) provoacă infecÈ›ie È™i durere. Fără intervenÈ›ia la timp se poate ajunge la pierderea dintelui, din cauza infecÈ›iei care iradiază È™i afectează osul.
​
Tratamentul endodontic salvează dintele de la extracÈ›ie, indiferent de cât este de gravă starea acestuia. În urma procedurii, dintele este la fel de „viu”, iar durata de viață considerabil mărită.
Când este necesar un tratament de canal?
Un tratament de canal este necesar când nervul dintelui este afectat din cauza unei carii sau a unei infecÈ›ii profunde. Amânarea intervenÈ›iei poate duce la absces dentar È™i dureri insuportabile. Tocmai din acest motiv vă sfătuim să nu uitaÈ›i de prevenÈ›ie È™i să vă programaÈ›i de cel puÈ›in două ori pe an la o clinică stomatologică specializată, unde după o consultaÈ›ie cu camera intraorală È™i o radiografie, doctorul stomatolog va putea constata orice afecÈ›iune, indiferent în ce stadiu se află È™i să ia repede măsuri de tratare.
Semne care arat ă că este necesar un tratament de canal?
01.
Durere intensă la mestecat
02.
Sensibilitate dentară la rece, cald și dulce, care persistă
03.
Miros neplăcut al gurii
04.
Mobilitate dentară
05.
Umflarea sau sensibilitatea gingiilor
06.
Colorarea neobișnuită a dintelui (gri cenușiu)
07.
Abces în dreptul dintelui
08.
ObturaÈ›ie adâncă, foarte aproape de nerv
09.
Tratament de canal din trecut, făcut incorect și este nevoie de retratament
10.
Când este necesară devitalizarea dintelui în scop protetic
La clinica Deos Global Dental, utilizăm cele mai noi tehnologii și protocoale unice la tratementele endodontice:
Microscopul dentar
permite medicului specialist endodont să acționeze cu precizie, acuratețe și eficiență mult mai mare. Pot fi identificate microfracturi și fracturi longitudinale ale dintelui, imposibil de văzut pe baza radiografiei dentare. Cu ajutorul microscopului, specialistul va realiza o curățare completă a tuturor canalelor radiculare, lucru ce permite evitarea formării infecției
Apexul locator
cu care se măsoară lungimea canalului rădăcinilor
Protocol unic
​de utilizare a laserului erbium, dezinfectează cu succes canalul radicular, îndepărtând biofilmul endodontic care conÈ›ine bacterii È™i fungi, fără efect termic nedorit. Sistemul complex al canalului radicular este curăţat ÅŸi dezinfectat mai eficient comparativ cu tehnicile endodontice convenÅ£ionale, evoluÅ£ia după tratament având un prognostic mai bun.
LASER
Datorita LASERului cu care realizam tratamentele de canal, dinÈ›ii cu granuloame (puroi la vârful rădăcinii) pot fi trataÈ›i È™i salvaÈ›i fără să mai fie necesară intervenÈ›ia chirurgicală de rezectie apicală.
Biostimulare
acest procedeu terapeutic accelerând procesul metabolic, stimulează vascularizarea zonei tratate, eliberând factori de creÈ™tere È™i ajută la regenerarea tisulară, având efecte antiinflamatoare È™i estompează aproape total durerea.
Utilizarea microscopului si laserului dentar în endodonÈ›ie
Prin utilizarea microscopului si laserului dentar in tratamentele endodontice rata de succes este mult mai mare față de tratamentul realizat fără aceste tehnologii. Tratamentul clasic pentru obturaÈ›ie de canal are o rată de reuÈ™ită de 50-60%, în timp ce utilizarea microscopului endodontic È™i laserului dentar asigură o rată de succes de peste 90%, Majoritatea tratamentelor de canal se pot realiza într-o singură È™edință, care poate dura de la 40 de minute până la 2 ore.